Senaatti

Kolmen Kuun Salia hallitsee yksi kahdensadan edustajan joukko. Se koostuu kolmesta tribuunista, kuudestatoista preetorista ja 181 senaattorista. Sitä johtaa kaksi konsulia, yksi ylitribuuni, yksi puheenjohtaja ja yksi augrari, eli pääkirjuri.

 

Edustaja

Kaksisataa edustajaa muodostavat tasavallan johdon. He asettavat lait, päätökset ja käsittelevät tärkeimmät ulkopoliittiset asiat. Heidät jaetaan kolmeen ryhmään. Senaattoreihin, tribuuneihin ja preetoreihin.

 

Senaattori

Muodostivat valtaosan tasavallan senaatista. Heidät valittiin vuodeksi kansalaisista joka oli vain syntyperäisten Kolmen Kuun Salin kaupunkilaisten etuoikeus. Senaattoriksi pääseminen vaati kansan suosiota joka vaati rahaa. Vain rikkaimmilla ihmisillä oli mahdollisuus tähän. Heillä on lievä syytesuoja. He saivat turvakseen liktorin ja jokainen yli viisi kautta palvellut senaattori oli ansainnut itselleen pienen eläkkeen. Yli kymmenen vuotta palvelleet saivat itselleen maatilan haluamastaan paikasta.
Jokaisen ehdokkaan on saatava lupansa jommalta kummalta konsulilta.

 

Preetori

Vastasi oikeudesta ja kun he eivät olleet senaatin istunnoissa, he toimivat korkeimpina tuomareina.

Heidän päätöksensä voi ainoastaan kumota konsuli ja tribuuni. seitsemän korkeinta preetoria muodostivat Preetorien neuvoston. Heidät valittiin vuodeksi kansalaisten joukosta ja heillä oli kaikki samat etuudet kuin senaattoreilla vahvemmalla syytesuojalla, tuntuvammalla eläkkeellä ja isommalla maatilalla.

 

Tribuuni

Senaatissa palveli kolme tribuunia joiden tehtävänä oli valvoa kansan etua. Heidät valittiin vuodeksi kansan keskuudesta. Heillä oli osittainen veto-oikeus senaatin päätöksiin ja he vastasivat ainoastaan konsulille ja ylitribuunille. Heillä oli samat etuudet kuin preetoreilla mutta vielä parempi eläke, täydellä syytesuojalla useita maatiloja. He muodostivat tribuunien neuvoston.

Augrari


Pääkirjuri. Heidät valittiin aina viideksi vuodeksi kerralla. Virka oli varattu ainoastaan romeille (romi)

ja heidät valitsi puheenjohtaja

. He eivät kirjoittaneet mitään ylös mutta vastasivat senaatin arkistoista ja kaikkien käsittelyjen selvityksistä. Hänellä oli kaksi apulaista grarit

.

Grari

 
Kaksi kirjuria. Toinen kirjoitti kaiken viralliset puheet senaatissa ja toinen kaikki epäviralliset. He vastasivat augrarille. Vain heillä oli avaimet senaatin arkistoihin.

 


Konsuli 
Joka vuosi valittiin kaksi konsulia johtamaan senaattia. Heidät valittiin kansan keskuudesta. Heillä oli täysi veto-oikeus senaatin päätöksiin, myös toistensa päätöksiinsä. Näin tyrannia estettiin. Heillä täysi syytesuoja. Yksi konsuli ei ollut voinut asettua ehdolle ennen konsuli Jaffiran julistamista diktaattoriksi.
Hän pisti lain läpi melkein heti diktaattoriksi julistamisen jälkeen. Hän myös oli estänyt uudet konsulivaalit hallintoaikanaan konsuli Rragrin yllättävän kuoleman jälkeen.
Konsulit saivat suhteellisen ison maatilan ja erittäin tuntuvan eläkkeen.